De pe vremea Cleopatrei până în prezent, nu există niciun reprezentant al sexului frumos care să nu-și dorească să prelungească tinerețea și frumusețea pielii ei. Știința medicală modernă nu încetează niciodată să uimească cu inovații în domeniul cosmetologiei, oferind diverse intervenții chirurgicale și proceduri anti-îmbătrânire.
Sunt deosebit de populare tehnicile care vă permit să scăpați de semnele externe ale îmbătrânirii fără a recurge la un bisturiu sau injecții cu Botox. Întinerirea fracțională cu laser este în prezent practic cel mai rapid și mai sigur mod de combatere a îmbătrânirii pielii.
Ce este un laser fracționat și cum „întinerește"
Când laserul lovește pielea, apare o arsură care se răspândește în profunzime. Începe procesul de vindecare activă (regenerare), care oferă efectul cosmetic dorit. Această procedură este, de asemenea, cunoscută în cosmetologie sub numele de resurfacing cu piele cu laser.
Dacă același laser este împărțit în multe micro-fascicule, atunci se obține așa-numitul fascicul laser fracțional. O astfel de rază nu va mai acționa asupra pielii ca un punct întreg, ci ca o microgrillă intermitentă. Arsurile după termoliza laser fracționată sunt localizate sub forma unui număr mare de microdoturi printre pielea intactă. Acest lucru reduce semnificativ trauma procedurii (și durerea, de asemenea) și permite pielii să se refacă mai repede.
După expunerea la laser, celulele pielii sănătoase intacte încep să se divizeze activ, cu formarea de colagen și elastină, care oferă elasticitate și un aspect tânăr al pielii.
Soiuri de fototermoliză fracționată
Ablativ
Sub acțiunea radiației laser, apa se evaporă din țesuturi și se formează o plagă microscopică „deschisă", în jurul căreia se află celulele deteriorate (arse).
În timpul vindecării, apare un efect pronunțat de ridicare, dar există pericolul pătrunderii infecției în straturile profunde ale pielii.
Non-ablativ
Se utilizează radiații, care lasă epiderma intactă, deci nu are loc evaporarea din țesuturi și formarea unei plăgi „deschise". Arsura se formează și se vindecă sub epidermă, deci nu există riscul de infecție, dar efectul de întinerire al acestei proceduri este mai puțin pronunțat.
Cosmetologul selectează metoda de întinerire fracționată individual, în funcție de starea și tipul de piele.
Efecte și beneficii ale termolizei fracționate cu laser
Principala diferență între tehnică și toate celelalte proceduri este echilibrul optim între siguranță și eficacitate.
Principalele avantaje:
- capacitatea de a afecta orice parte a corpului (inclusiv decolteul, gâtul, pleoapele);
- o gamă largă de indicații;
- fiziologie (aria de deteriorare este de numai 20% din întreaga zonă tratată cu laser);
- perioadă scurtă de vindecare (2-7 zile);
- metoda anesteziei - aplicare;
- posibilitatea utilizării acestuia la persoanele cu pielea închisă la culoare (deoarece nu provoacă hiperpigmentare);
- durata rezultatului (de la un an la câțiva ani).
Dezavantajul este cunoașterea insuficientă a tuturor aspectelor efectului unui laser fracționat, deoarece tehnologia în sine a apărut recent.
Indicații pentru întinerirea fracționată:
- riduri (de orice adâncime și locație);
- scăderea proprietăților elastice ale pielii;
- pori măriți;
- pigmentare;
- acnee;
- vene de păianjen;
- cicatrici (postoperator, reziduale după acnee);
- vergeturi (striae), inclusiv pe pielea glandelor mamare.
Caracteristici ale conducerii termolizei fracționate cu laser
Cu câteva zile înainte de procedura de fototermoliză, cosmetologul poate prescrie (dacă este indicat) medicamente antibacteriene sau antivirale în doze profilactice.
În ziua întineririi fracționate, este necesar să se excludă complet activitatea fizică, fumatul și consumul de alcool.
Înainte de procedură, pielea este curățată temeinic și tratată cu o cremă anestezică specială. În unele cazuri, anestezia nu este deloc necesară.
Efectul laserului este resimțit ca „furnicături" sau „furnicături". Durata procedurii (de la câteva minute la o oră) și numărul acestora sunt selectate individual. După tratamentul cu laser, pe piele se aplică o cremă hrănitoare liniștitoare.
Urmărirea îngrijirii pielii:
- Hidratează pielea cu o cremă specială de 2-3 ori pe zi (în decurs de 2 săptămâni);
- protejați pielea de radiațiile UV timp de 2 luni (nu vizitați solarul, utilizați protecție solară cu un factor de protecție de cel puțin 30);
- nu utilizați coji și scrubs (în termen de 2 săptămâni);
- nu utilizați produse cosmetice care conțin acid salicilic și retinol (în termen de 2 săptămâni);
- nu purtați lenjerie de corp de compresie timp de câteva zile (dacă s-a efectuat fototermoliză fracționată pe corp);
- limitați (excludeți) fumatul și alcoolul pe tot parcursul tratamentului (reduceți funcțiile regenerative ale pielii).
În medie, perioada de reabilitare durează până la 3 zile după termoliza fracțională cu laser non-ablativă și până la 7 zile după termoliza ablativă.
Schimbările cutanate după procedură
Timp de 1-3 zile după expunerea intensă la laser, pot persista roșeață, disconfort și ușoară umflare a pielii. Dacă această afecțiune este subiectiv slab tolerată, atunci este permisă utilizarea calmantelor și a răcirii pielii.
După câteva zile, poate apărea un ton de bronz (efect de bronzare), care durează până la 2 săptămâni și dispare singur. În termen de 5-7 zile după întinerirea fracționată, se constată uscăciunea și descuamarea pielii.
Consecințe nedorite și contraindicații pentru fototermoliză
Cu îngrijirea necorespunzătoare a pielii după procedură, nerespectarea recomandărilor sau erori tehnice în timpul tratamentului cu laser, sunt posibile următoarele complicații:
- roșeață a pielii care durează mai mult de 3 zile;
- edem la locul expunerii, care durează mai mult de 2 zile;
- exacerbarea infecției cu herpes (dacă a fost anterior în zona de tratament);
- infecție (apariția streptodermiei);
- eroziune, arsuri în zona afectată;
- hemoragii cu precizie;
- hiperpigmentare.
Pentru a evita consecințele nedorite, procedura de întinerire fracțională cu laser se efectuează după examinarea și excluderea eventualelor contraindicații.
Contraindicații absolute:
- sarcina și alăptarea;
- tendința de a forma cicatrici cheloide;
- proces infecțios acut (inclusiv herpes);
- patologie oncologică;
- stare după radiații, chimioterapie;
- epilepsie;
- tulburări semnificative ale sistemului imunitar;
- administrarea de medicamente care conțin retinoizi;
- psoriazis (dermatită atopică) în timpul unei exacerbări.
Relativ:
- patologie renală;
- Diabet;
- inflamație la locul expunerii;
- refuzul pacientului de a urma recomandările cosmetologului;
- boală mintală;
- alergie la anestezic;
- boală autoimună;
- bronz proaspăt (vizitați la solar în ultima lună);
- proceduri recente de întinerire (care afectează straturile profunde ale pielii - în ultimele trei luni, superficiale - în decurs de 10 zile).
Recenziile privind întinerirea fracțională cu laser și fotografiile pacienților din seria „înainte" și „după" afectează în general eficacitatea și trauma scăzută a acestei metode de conservare a tineretului.
Tine minte!Procedura poate fi efectuată numai de specialiști (chirurg sau dermatovenerolog) care au fost instruiți și au permisiunea de a lucra cu dispozitive laser. Competența unui medic este cheia frumuseții tale!